• Het nestspel (deel 1 van 3)

  De betrokkenheid die de gebroeders Koehoorn sinds hun jeugd in de duivensport aan de dag leggen, zorgt ervoor dat zij zich sindsdien tot de besten van de Friese duivensport mogen rekenen. De gebroeders Koehoorn hebben bewust gekozen voor het traditionele nestspel. Ze hebben ook wel weduwschap gespeeld. 'Dat ging op zichzelf ook goed', aldus Sander. 'Maar ik vond er als duivenliefhebber niets aan. Je ziet de doffers namelijk alleen 's ochtends en 's middags even. Terwijl ik juist iemand ben die graag eens het hok in loopt om de duiven aan te halen. Om even met ze te spelen.'

  Mede doordat Sander verschillende keren bij Jos van Limpt (De Klak) had gezien hoe die met zijn nestduiven zich jarenlang stand wist te houden tussen de weduwschapspelers, heeft hij in 2004 de knoop doorgehakt en is hij in seizoen 2005 met alleen nestduiven gaan spelen. Sander heeft dan ook veel opgestoken van de wijze woorden van wijlen Jos van Limpt (De Klak). Het streven naar een grotere effectiviteit en meer rendement heeft het traditionele nestspel in de duivensport de laatste vijf decennia praktisch laten verdwijnen. Alleen op de overnachtfond wordt nog met succes het aloude nestspel bedreven. Maar op de vitesse en midfond? Daar is al tijden geen eer meer te behalen met nestduiven. Slechts enkelen weten op het kortere werk met nestspel nog sucessen te boeken. Onder hen dus ook de gebroeders Koehoorn.  

  Lees meer

 • Het nestspel (deel 2 van 3)

  Gezien de uitslagen kan worden gesteld dat de nestduiven minstens zo gelijkmatig als weduwnaars elders presteren. De vorm wordt bepaald door de gezondheid en niet door de neststand of -bij het weduwschap- de drang naar de partner. De essentie van succes met nestspel zit in het opbouwen van een goede relatie tussen mens en dier.

  En misschien is dat in deze moderne tijd waarin we nergens meer tijd voor lijken te hebben voor de moderne liefhebber te veel gevraagd. En dus wordt de duif een instrument bij het behalen van waardering en publiciteit.

  Maar de gebroeders Koehoorn kennen na zo veel jaren -ook als het eens wat minder gaat- nog steeds de essentie van wat zij altijd al zo leuk vonden aan de duivensport: namelijk het omgaan met dieren!

  'Eenvoud' is het toverwoord in het systeem van de gebroeders Koehoorn. Alle overbodige opsmuk wordt achterwege gelaten. Gezonde duiven van uitstekende kwaliteit, deugdelijke hokken en een betrokken liefhebber, dat is waar het om draait.

  Terug Lees meer

 • Het nestspel (deel 3 van 3)

  Jongen op nest

  Een goed gemotiveerde nestduif doet niet onder voor een weduwnaar. Tenslotte kunnen zij in beginsel even snel vliegen. Sander: 'Ik stoei veel met mijn duiven. Ik zorg voor een goede band tussen duif en liefhebber. Het is voor die beestjes een feest als ik op het hok kom. Als ik met mijn hand bij een broedhok kom, komen de duiven al van hun nest af om het tegen mij te verdedigen. Ik stimuleer hun ouder- en dus hun bescherminstinct.

  De duiven moeten hun motivatie putten uit hun natuurlijke gedrag en leefomgeving. Al wat de gebroeders doen is zo optimaal mogelijke levensomstandigheden creëren.

  Sander: 'Ik doe niet aan doffers weghalen of jongen onder schuiven en nog meer van dat soort trucs. En waarom niet? Misschien wel omdat ik gewoon een ouderwetse speler ben. Zonder die poespas komen mijn duiven ook snel naar huis. En dan begin je vanzelf niet aan die rompslomp. Ik durf het ook niet bij wijze van experiment te proberen want het gaat zonder ook goed.'

  Terug